Ingrid och Ulv är syskon och lever i en vikingaby. En dag, när deras pappa är på ting i grannbyn, händer det som inte får hända – ett skepp med rövare kommer!
Deras mamma måste stanna och försvara hemmet, och ber Ingrid och Ulv att föra djuren i säkerhet och hämta hjälp. Det är spännande och svåra uppdrag som syskonen måste utföra. Kommer Ulv hinna varna sin pappa på tinget innan rövarna lyckats med sin plan? Vart ska Ingrid ta vägen med alla djur? Och vart har lillasyster Solveig tagit vägen egentligen?
Ingrid och Ulv måste rädda byn är en kapitelbok för alla som är intresserade av historia och spänning.
Författare: Christina Hammarström & Filip Hammarström | Illustratör: Johannes Lindholm
Gullis lästips –
”Ingrid och Ulv måste rädda byn” är en fängslande berättelse som tar läsaren med på ett spännande vikingaäventyr.
I centrum av historien står Ingrid, en modig och beslutsam ung flicka, och hennes trogna vän och lillebror Ulv, som tillsammans ställs inför en stor utmaning när deras vikingaby hotas av en utomstående fara.
”Ingrid och Ulv måste rädda byn” är en lättläst kapitelbok som passar perfekt för alla som är intresserade av historia och spänning. Boken är utmärkt både som högläsningsbok för barn mellan 6 och 9 år och för individuell läsning.
Boken bygger på författaren Christina Hammarströms sagor, som hon har delat med sina barnbarn. Tillsammans med sin son, Filip Hammarström, har de nu sammanställt berättelsen så att även andra barn får möjlighet att ta del av sagan om vikingabarnen Ingrid och Ulv.
Här målar författarna levande bilder av byns charm och dess invånare, samt hur livet kunde ha sett ut under vikingatiden. Karaktärernas utveckling och deras relationer är välskildrade, vilket gör att man inte kan låta bli att heja på dem när de navigerar genom motgångar och faror.
På vissa sidor i boken förstärks berättelsen av färgillustrationer skapade av illustratören Johannes Lindholm.
Boken utforskar teman som vänskap, mod och vikten av att ställa upp för varandra i svåra tider, och den inspirerar läsarna att aldrig ge upp, oavsett vilka hinder de möter. Det är en riktigt läsvärd berättelse som lämnar en med en känsla av hopp och styrka!
Litteraturskogen –
Ett äventyr som utspelar sig under vikingatiden. Det gjorde mig väldigt nyfiken, för det finns inte så många böcker som handlar om den tiden. Speciellt inte skönlitterära barnböcker.
Berättelsen utspelar sig under vikingatiden. Således är också arbetsfördelningen allt annat än modern. Givetvis mer tidstrogen, men inte jämlik. Alla männen i byn har gett sig av till ting i grannbyn. Kvar i byn finns kvinnorna och barnen när byn plötsligt blir invaderad av rövare.
Barnen till byns herre, Ingrid och Ulv, får i uppdrag att ta hand om alla djuren i byn respektive rida iväg till grannbyn för att informera tinget om rövarna. Ulv är den som får rida iväg till tinget och Ingrid är den som får ta hand om alla djuren.
Jag gillar idén. Men problemet är att jag känner att historien haltar i vissa avseenden. Barnen har otroligt stort ansvar och är egentligen de enda två som verkar göra något i byn medan rövarna är på intåg. Vad jag också förundras över är hur mycket barnen kan göra. De tar egna beslut och gör som de själva vill. De följer sina egna viljor och idéer. En idé som jag skulle vilja säga är väldigt modern och som för mig blir en stor kontrast till att det bara är män som är välkomna i tinget.
Det är också en ganska brutal situation som utspelar sig i boken. Något som jag snarare skulle vilja säga hör hemma i en bok för 9-12 år eller till och med 12-16 år. Men bokens utformning tyder snarare på att den riktar sig till 6-9 år.
Jag gillar idén och jag hade gärna läst en bok skriven för 6 till 9 år som utspelar sig under vikingatiden. Men den här var nog inte den.