Varje bit information du tar in formar inte bara din värld utan även den du är. Informationsdieten utforskar den digitala verklighetens föränderliga terräng och ifrågasätter varför vi inte är mer noggranna med vad vi matar våra hjärnor i denna tidsålder av överflödande digital information.
Upptäck de dolda konsekvenserna av vår omedvetna informationskonsumtion. Likväl som vi väljer vad vi äter bör vi medvetet överväga vad vi matar våra sinnen med. Informationsdieten avslöjar de potentiella farorna av att vara omedveten om denna diet och hur den påverkar vår framtid. Genom att lyfta fram de ekonomiska och politiska krafter som använder vår uppmärksamhet som handelsvara, visar boken hur dessa krafter formar våra tankar och handlingar utan vår medvetenhet, och hur valet av vår informationsdiet påverkar vår psykiska hälsa, våra relationer och vårt beslutsfattande.
Ditt val av informationsdiet sträcker sig bortom nuet; det påverkar din framtid och formar vår värld. I en tid av riktade informationsflöden blir Informationsdieten en oumbärlig guide för att navigera genom den digitala djungeln och fatta medvetna beslut för din personliga utveckling och samhällets bästa. Ta kontroll över din informationsdiet nu – det kan vara det mest inflytelserika beslutet du någonsin kommer att fatta.
Författare: Fredrik Andrén-Sandberg
Marias bokhylla –
Är vi vad vi äter? Är det skillnad på det vi stoppar i vår kropp genom munnen och vad vi matar vår hjärna med? Alltså, hur påverkas vi av den information vi möts av, den vi väljer att mata våra hjärnor med och den vi väljer att hålla kvar, hur ofta vi är uppkopplade eller liknande saker och hur hanterar vi det?
informationsdieten är skriven av Fredrik Andrén-Sandberg och den ger mycket möjlighet till eftertanke och speciellt att tänka på hur man använder sociala medier och hur mycket uppkopplad man är och det ges i 7 kapitel med väldigt bra uppdelning. Språket är också bra och lättfattat, med tidstypiska saker att haka upp det på.
Vi får exempel på vad som har skett med utvecklingen kring informationsinhämtning, hur vi hanterar den och hur vi kan få det i en framtid (både pessimistiskt sett och optimistiskt sett), men också förslag på hur vi själva kan hjälpa våra hjärnor att slappna av lite. Är det helt nydanande tips? Nej, det är det inte, men det är saker som kan vara väldigt bra att påminnas om.
Något jag saknar, för en bok som talar om för mig att jag ska vara lite försiktig med vad jag släpper in för information, är att det inte finns någon riktig information var informationen kommer ifrån. Källförteckningar eller tips på läsning finns inte, utan allt nämns bara som någon slags färdig sanning för mig att ta till mig, och det kan jag tycka fattas i det här läget
Jag tycker väldigt mycket om omslaget, som för mig talar väldigt väl om innehållet. Men det är ju å andra sidan för att jag redan är positivt inställd till läsning och böckernas makt för att utveckla hjärnan, medan en annan kanske skulle kunna säga att de ser en hjärna som hålls fången av det den precis har läst.
Men, det är en välskriven och lättförståelig bok som lämnar en hel del tankar kvar när den är slut.