Ulla är hemma på Engsö slott. Det är höst och snart ska hon fylla år. Hon är stor nu och får mer och mer ansvar för hushållet för varje dag. Med moster Sigrids hjälp lär hon sig att föra räkenskapsboken och förhandla med grosshandlaren.
Dagarna då hon sprang omkring barfota i gräset och klättrade i träd är förbi. Men det är inte bara hushållsarbete som Ulla förväntas lära sig. Hon ska också debutera vid hovet och delta i societetens baler.
En egen kammarjungfru har Ulla till sin tjänst, men att ge order som farmor, nådiga frun, gör är svårt för Ulla.
Det enda Ulla vill är att få vara kär och att kunna passa in någonstans. Men det är inte så lätt som man kan tro. Ulla är förälskad i stalldrängen Jöns, vilket absolut inte lämpar sig. Och hur kan man passa in om man måste bestämma över andra?
Dessutom spökar det på slottet – men det verkar bara vara Ulla som ser dem …
I mitt hjärtas rum är en fiktiv roman som har inspirerats av verkliga historiska personer. Boken avser inte att gestalta en absolut sanning, utan vill väcka frågor och nyfikenhet om barnens situation under 1700-talet.
”Mycket bra!” Tycker BTJ.
”[…] Berättelsen är medryckande och bokens omfång måttligt med läsvänlig layout och fina kapitelvinjetter av Aja Eriksson. Berättartempot är rappt och språket okonstlat men viss läsvana krävs.”
– Lektör Gunnar Åberg BTJ-häfte 02:2023
Författare: Carin Hammarberg
Illustratör: Aja Eriksson
ISBN: 9789178859610
Bandtyp: Hårda pärmar, 156 sidor
Provläsning: I mitt hjärtas rum
Passar åldern: 9–12 år
Pressmaterial omslagsbild: 9789178859610
Pressmaterial författarbild: Carin Hammarberg, Aja Eriksson
Ann (@barnbokstips –
Jag har läst andra delen i serien om den unga grevinnan Ulla. Första delen heter I min systers skugga och utspelar sig i Skåne där Ulla och hennes familj vistas under sommarmånaderna på slottet Andrarum. Ulla blir i den boken förälskad i drängen Jöns.
I del två I mitt hjärtas rum är Ulla hemma på slottet Engsö vid Mälarens strand strax utanför Västerås. Hon längtar tillbaka till sin farmors slott och framförallt till Jöns. Hon skriver brev till honom och väntar sedan i veckor på ett svar. Är hans känslor besvarade?
Serien visar hur livet var på 1700-talet som ung grevinna. Den är inspirerad av verkliga historiska personer men vill främst inspirera till att få unga läsare att fundera över hur det var att leva på 1700-talet.
Nu är det Snapchat som gäller och räkna dagar med varandra. Då fick man vänta i veckor på att postiljonen skulle komma med svar på ens handskrivna brev.
I boken får vi del av Ullas vardag där mamman planerar för hennes kommande baler den dag hon fyller 13 och anses vuxen. Vi får träffa tjänstefolket där den nya Kammarjungfrun Lena blir Ullas nära vän och vi får en inblick i hur familjerelationer kunde se ut på den tiden.
Tredje boken kommer ut 2023.
Jag tycker om båda böckerna och som tonåring läste jag Jane Austins böcker och fantiserade om hur livet kunde vara på den tiden. De här böckerna tänker jag kan väcka nyfikenheten och fantasin hos unga läsare idag. Jag skulle säga läsålder ca 10-14 år. Serien är skriven av Carin Hammarberg och illustrationer i svartvitt vid varje nytt kapitel av Aja Eriksson.
Karin Askerin –
Jag har läst I mitt hjärtas rum av Carin Hammarberg, boken är utgiven av Visto förlag 2022. Ulla är snart 13 år och bor på Engsö slott. Hon skolas in i vuxenlivet, det är hushållsarbete och förberedelser inför tillställningar på hovet samt att delta i societetens baler. Ulla är egentligen inte så intresserad av detta, det enda hon kan tänka på är stalldrängen Jöns som hon träffade i somras. Och så lillebror Gustav som är sjuk och som mamma oroar sig så mycket för. En natt när Gustav nästan inte andas blir Ulla hjälte som räddar hans liv, men var det verkligen Ulla som gjorde det? I mitt hjärtas rum väckte min nyfikenhet när jag läste om den eftersom boken utspelar sig på för mig ett välbekant slott (spökslott) utanför Västerås. Boken är fint skriven, genom språket och händelser känner jag tydligt att boken utspelar sig på 1700-talet utan att för den skull vara svår eller krånglig. Och även om boken utspelar sig för trehundra år sedan så är kärleksbekymmer, oro och andra känslor ungefär som hos unga flickor idag. I mitt hjärtas rum är en trevlig och varm bok med få och små illustrationer i form av svartvita teckningar som jag tycker mycket om. Nu är jag nyfiken på att läsa I min systers skugga som är del ett i denna serie och den tredje boken som beräknas komma i höst. I mitt hjärtas rum riktar sig till ålderskategorin 9–12 år, en bra riktlinje, men jag tycker även att den passar ålderskategorin 12–15 år. Boktips!
Nathalie Persson –
Det är en oerhört fin berättelse om hur man som ung hade det i ett Sverige under 1700-talet.
En fin beskrivning om vänskap mellan en ung fröken och hennes kammarjungfru, där ingen av dem har någon annan att vända sig till. Här vågar de båda lätta på sina innersta tankar och känslor, samtidigt som man öppnar upp för en närmare förståelse inför varandra.
Kraven på en ung fröken under 1700-talet var helt annorlunda än vad man förväntar sig av unga idag. Mycket intressant läsning som ger många tankar och funderingar.
Historiska personer som funnits i verkligheten har varit till inspiration i dessa berättelser om fröken Ulla.