”Vad är kronprinsar och kungar i jämförelse med dina söner”, sa morfar.
Johannes skuttade glatt i duggregnet vid fars sida och trallade en egen påhittad visa om mor och soldaterna.
”Ja, man kan undra vad det ska bli av den store vetgirige gossen. Han vill
så mycket, men det är gruvan som väntar på honom”, sa far.
Johannes Sundberg växer upp som äldsta sonen i kvarteret Prästtägten i Falun. År 1761 drabbas staden av två stora bränder som ödelägger två tredjedelar av staden, men Johannes hus klarar sig undan båda eldsvådorna. Koppargruvan kräver många män och många liv. Fadern Erik har dedikerat sitt liv till gruvan. Likaså hans far före honom. Johannes lott i livet är att gå i deras fotspår. Ändå blir det inte så …
När Johannes träffar flickan som han vill dela sitt liv med går det inte riktigt som han tänkt sig. Trots allt känner Johannes en tacksamhet över livet som är både sorg och glädje.
Johannes på Prästtägten är en historisk roman, inspirerad av verkliga personer och händelser. Författaren skildrar gediget – och utan att romantisera – ett Sverige i sjukdom, svält och fattigdom. Men där finns också hoppet och den eviga kärleken.
Marie Hagevi är förskollärare med passion för skrivande, släktforskning och kreativt skapande. Hon är bosatt i Trollhättan. I boken Johannes på Prästtägten skildrar hon hur livet kunde framstå för en gruvarbetarfamilj under senare hälften av 1700-talet. Johannes Sundberg är författarens mormors morfars farfars far.
Susanne Dehn Larsson –
Recension 😷🪥
Marie Hagevi
Johannes på Prästtägten
Jag brukar inte läsa denna genrer så det var extra roligt när jag kände att den gav mig glädje men också lite sorg. Att de handskade döden så naturligt, det dog ju många unga som gamla.
Boken handlar om Falun och dess invånare i Falun på mitten av 1700-tal. Johannes växer upp som familjens äldste sonen i kvarteret Prästtägten.
1761 drabbas staden av två stora bränder.
Johannes familj har turen att deras hus klarar sig. Hur sedan staden byggs upp igen och livet går vidare är fascinerande.
När han var liten ville han jobba med många olika yrken. Men hans far berättar för honom att det är i gruvan han ska jobba med när han blir stor. Johannes är inte riktigt med på det…
Boken börjar i stort sett med en stor brand får härja, det är då man inser att vi är tillbaka på 1700- talet. Hur man släcker bränder med enbart vatten från åar.
Vilken konstrast mot nutid. Men nyttigt att läsa om hur det var att leva och bo på den tiden. Det jag tänker på när jag läser om död och misär är att de inte klagar något. Man glömmer lätt bort hur bra vi har det. Jag har varit ner i Koppargruvan för många år sedan. Fy tänk att ha jobbat där under de förhållanden. Inte konstigt att många dog.
Chanette andersson –
Detta känns som en biografi & ja det är det ju i viss bemärkelse. Det är spännande att läsa om hur det såg ut & hände i Falun trakterna på senare delen av 1700 talet.
*⚒*
En tonart i texten som känns som det är för i tiden. Man får verkligen känsla för det. Jag skrattar & jag gråter. Jag känner med personerna i boken.
*⚒*
Så fint att författaren har gett gamla släktingar röst ända in i nutiden. Och hon gör det på ett sånt fantastiskt sätt.
Berit Kulin –
Kan verkligen rekommendera denna fina bok
Där man får följa och lära känna en familj i Falun på 1700 talet
Jag hoppas det kommer en fortsättning så man får fortsätta följa familjen
En riktig pärla för släktforskare och alla andra
Linda –
En historisk roman som utspelar sig i Falutrakterna och som jag verkligen gillade. En fin berättelse som berörde mig. Och som släktforskare blir jag varm i hjärtat när verkliga människors liv och öden får komma fram och inspirera författare.
En riktigt bra bok som jag varmt rekommenderar!