Det första århundradet efter Kristi födelse lider mot sitt slut och allt fler människor slår sig ner som bönder i det bördiga folklandet Högom vid dagens Sundsvall.
Högom styrs med järnhand av den maktlystne kungen Vimund Ingulfsson som har stora planer för sitt folkland och som gör allt för att hålla det kringvandrande jägarfolket utanför Högoms gränser.
Med allt fler invånare ökar efterfrågan på järnföremål och i kungsgårdens smedja sliter Harald Hovsmed tillsammans med sina drängar, bonden Ulf Munvig och jägaren Hallgrim Hallgrimsson. Harald är en skicklig hantverkare och en ungkarl som gärna roar sig med fester och besök hos den vackra Tyrvi Mannalös, en ogift, driftig kvinna som lever ensam med sina barn i utkanten av Högom.
En dag sker ett oväntat avslöjande som ställer Haralds inrutade tillvaro på ända, tvingar honom att välja mellan kärlek och politiska strategier och får honom att ge sig av på en resa som förändrar hans liv för alltid.
Vikmännens rike är en berättelse från romersk järnålder med arkeologiska teorier som grund om människorna i Mellannorrland och hur området Höga Kusten fick sin första bofasta befolkning för ungefär tvåtusen år sedan. Den utspelar sig långt innan Sverige blev ett rike, i en tid då ätter, hövdingar och småkungar styrde och då bofasta och kringvandrande människor levde sida vid sida.
Den är också en berättelse om den tidlösa kampen mellan gott och ont, mellan olika folkgrupper och om den lilla människans viktiga roll i historien.
Författare: Maria Blomster
Pressmaterial omslagsbild: 9789178853977
Pressmaterial författarbild: Maria Blomster
Marias bokhylla –
Under det första århundradet efter Kristi födelse slår sig allt fler människor ner i det bördiga Högom (dagens Sundsvall). Högom styrs med järnhand men fler invånare betyder fler problem. Det kringvandrande jägarfolket försöker infiltrera och ta över Högom och kungen Vimund Ingulfsson försöker hålla dem borta. Harald Hovsmed och hans drängar får svårare och svårare att möta efterfrågan och snart visar det sig att det finns en ulv i fårakläder hos dem. Ett oväntat besked vänder Haralds liv upp och ner och snart måste han börja ta beslut han aldrig trodde att han skulle behöva göra.
Det här är en bok som har arkeologiska teorier som grund när det kommer till hur området vid Höga kusten fick sin första befolkning för ca 2000 år sedan och utspelar sig under den romerska järnåldern, långt innan Sverige blev ett enat rike. Det är väldigt uppenbart att Maria Blomster har en gedigen kunskap bakom sig när hon börjar att författa den här boken och fram emot slutet är den också riktigt spännande.
Tyvärr tar den ganska lång tid på sig att starta, i och med att det är mycket människor och relationer som måste presenteras och även lite hur världen och området ser ut vid det här tillfället i vår historia. Jag tycker om Harald Hovsmed som person och huvudkaraktär, även om jag i ärlighetens namn är absolut mest förtjust i Tyrvi Mannalös och de andra driftiga och starka kvinnorna som finns i boken.
Något jag däremot uppskattar väldigt mycket är att det här är en berättelse som utspelar sig i Norrland (nåja, geografiskt sett kanske mer mitt i Sverige, men ändå) och inte de södra delarna. Det är intressant att läsa en skönlitterär teori om hur det kan ha gått till när det befolkades.
Språket är okej, men det skulle ha behövts en till omgång korrekturläsning på sina håll.