Urmakarens tvillingbror stormar in i Alingsås med äventyr i fickorna och en charmoffensiv som får både den ena och den andra på fall. Halvsystrarna Maria och Rosie inser att det gäller att bestämma sig för vilka hemligheter som ska vara hemliga. Och utan att veta om det, får en gatukonstnär i London en avgörande plats i släkthistorien.
I den här något så när fristående fortsättningen på feelgood-romanen Hårmästarens familj, följer vi Howards döttrar på tillvarons guppiga väg. Jahaja, som Howard brukade säga, på något sätt är vi alltid tillsammans allihop.
I serien om Familjerna på Soläng ingår Hårmästarens familj och Urmakarens familj. Nästa bok heter Yogalärarens familj och kommer 2020.
Provläsning: Urmakarens familj
Pressmaterial omslagsbild: 9789178851423
Pressmaterial författarbild: Gunilla Tähti Wigge
Marias bokhylla –
I huset Soläng i Alingsås bor Maria med sin son Ben. I en av de andra lägenheterna bor hennes halvsyster Rosie med sin pojkvän Anders som arbetar som urmakare. Halvsystrarna är inte särskilt lika varandra och lärde inte känna varandra förrän de var vuxna. Deras gemensamma pappa Howard Hill dog tidigt, men han finns alltid med ändå. I den här, relativt fristående uppföljaren, dyker Anders tvillingbror upp efter många år, och Maria och Ben gör slag i saken för att försöka hitta åt den man som Maria mötte i London för många år sedan, och som är pappa till Ben.
Relativt fristående skriver jag, och det är för att jag tycker att det är nog många tillbakablickar för att en läsare som plockar upp Urmakarens familj utan att ha läst Hårmästarens familj kan lära känna karaktärerna och ändå förstå vad som hänt innan, men jag föreslår ändå att man börjar från början av serien för att få med sig allting. För det här är härliga människor att lära känna.
Rosie är lite mer försiktig och eftertänksam medan Maria är impulsiv och hittar på den ena idén efter den andra. Det är väldigt roligt att följa just de här två tillsammans med deras små familjer. För även om Rosies mamma Margarets motto ”Privat är privat” är en stor del av boken finns det inte mycket de här personerna inte delar med varandra och det är väldigt fint att se. Jag tycker också om att både Rosie, Maria och Ben har den här stora kärleken till London och att en del av handlingen utspelar sig där.
Urmakarens familj har ett bättre flyt än första delen, enligt mig, och jag tycker att Tähti Wigge målar ihop allt snyggt och för berättelsen framåt på ett bra sätt. Till viss del tror jag att det beror på att jag dels redan ”känner” många av de här karaktärerna samtidigt som det inte handlar om lika stora tidshopp som det gjorde i första boken. Det är också lite kul att se det som en tidskapsel över en tid när datorer och internet inte var lika stora delar av livet så att sökandet efter Bens pappa inte alls går så enkelt som det kunde ha gjort.
Språket är lättläst och kapitlen är inte särskilt långa så det känns som att boken, med sina dryga 200 sidor, bara flyger fram.