Alla dessa längtans dagar är en roman av författaren Margareta Andermo, som ges ut i slutet av september och skildrar livet som hjälparbetare i ett krigshärjat Europa. Det är en berättelse om val som är omöjliga men som måste göras. Om kärlek, längtan, förtvivlan – och hopp trots allt.  

– Krigets fasor är inget nytt. Det som hände då händer nu, människor som älskar varandra tvingas leva åtskilda. Det fick också mina föräldrar som nygifta uppleva när de följde sin övertygelse om allas lika värde och lämnade tryggheten i Östersund för att genom YMCA och Röda Korset arbeta bland krigsfångar och nödställda i Andra världskrigets Europa.

Det säger författaren Margareta Andermo, som under många år arbetat som journalist på Sveriges Radio Jönköping. Som journalist och genom sitt engagemang för fred och ickevåld har hon med Jönköping som utgångspunkt rapporterat från och arbetat tillsammans med människor i många olika delar av världen.

Författaren är född i Östersund och uppvuxen i Demokratiska Republiken Congo, där hennes föräldrar arbetat som missionärer för Svenska Missionsförbundet/Equmeniakyrkan. Det omfattande källmaterial av dagböcker och brev som föräldrarna lämnat efter sig ligger till grund för romanen. Breven blev deras kärleks livlina.

– Boken ställer frågor om vad det är att vara medmänniska. Det är en människas kallelse att visa medmänsklighet, att ge hjälp där så behövs. Men vilket är kallelsen pris och vem får betala det?